• 013 -16 30 30

Idéer efterlyses för reducering av marin nedskräpning

2021-09-22

Den svenska västkusten är särskilt drabbad av ilandflutet skräp från Nordostatlanten och situation är idag oacceptabel. Gemensamma insatser från länderna kring Nordostatlanten är därför nödvändiga för att förebygga och minska tillförseln och uppnå en god miljöstatus. Över 90% av det skräp som återfinns på stränder är plast.

Konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten (OSPAR) ska ta fram en ny uppdaterad regional åtgärdsplan för marint skräp för perioden 2022-2030. Målet är att reducera marint skräp i området till så låga nivåer att det inte orsakar skada på kusterna och i den marina miljön.

Den nuvarande regionala åtgärdsplanen för marint skräp beslutades 2014 och sträcker sig till 2021. Den innehåller 55 åtgärder som rör både landbaserade respektive havsbaserade källor. En mycket viktig del i arbetet är det förebyggande arbetet. Mycket av skräpet som finns i havet och på stränder kommer från landbaserade källor. Exempel på områden som berörs är landbaserad avfallshantering, användning av produkter, förpackningar och design samt strandstädning-och utbildningsaktiviteter. Flera åtgärder har rört kunskapshöjande aktiviteter och erfarenhetsutbyten. Anledningen till att planen ska uppdateras för kommande åtgärdsperiod är att marin nedskräpning fortfarande utgör ett problem.

Inbjudan till att bidra

Ospar bjuder nu in alla som är intresserade av att minska marin nedskräpning och plastföroreningar att besvara en digital enkät. I enkäten efterfrågas vilka teman eller specifika åtgärder du tycker att Ospar bör arbeta med i den uppdaterade planen och i vilka specifika frågor du gärna ser att Ospar samarbetar med din organisation.

Alla intressenter, som tex kommuner, företag, NGO:er eller forskningsinsitut, är välkomna att besvara enkäten senast den sista september. Tanken är att Ospar ska arbeta med åtgärder som reducerar det marina skräpet utan att dubbelarbeta med andra organ som är bättre lämpade att vidta åtgärderna. Ser du att det saknas angelägna åtgärder i området där Ospar verkar? Vilka luckor behöver täppas till? Genom att svara på enkäten kan du bidra till agendan och åtgärdsarbetet för att skydda den marina miljön i Nordostatlanten bättre.

Mer information och enkäten på Hav- och Vattenmyndighetens webbplats

Visste du att:

  • EU:s tröskelvärde för skräp på stränder är 20 föremål/100m.
  • Medianvärdet för svenska västkusten (referensstränderna) är knappt 200 föremål/100 m. (medelvärdet är dock mycket högre).
  • Problemet är gränsöverskridande. Vi kan inte ensamma uppnå god miljöstatus med avseende på skräp på Västkusten.

Informationen kommer från Naturvårdsverket.

För mer information, kontakta Altea AB.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå