• 013 -16 30 30

3D-skrivare avger farliga ångor och nanopartiklar

2024-12-11

3D-skrivare har blivit alltmer populära i hem, skolor och bibliotek. De ger utsläpp av farliga ångor och mycket små partiklar, inklusive så kallade nanopartiklar. Dessa ämnen kan påverka vår hälsa negativt.

3D-skrivare kan tillverka tre-dimensionella objekt genom att bygga dem lager för lager utifrån en digital ritning. Både yrkesverksamma och privatpersoner har nu tillgång till tekniken och även i skolor använder man denna typ av skrivare i utbildningen. De vanligaste 3D-skrivarna som används av konsumenter idag är så kallade filamentskrivare som använder en plasttråd som utskriftsmaterial.

Produkten som skrivs ut i 3D-skrivare har inte gått igenom samma standardiserade tester som varor annars gjort. Till exempel, om man använder skrivaren för att tillverka leksaker genomgår inte leksaken de standardiserade tester som finns för att skydda barn från farliga kemikalier och små delar som kan riskera att kväva barnet.

Forskare har också funnit att 3D-skrivare kan avge nanopartiklar. Det är väldigt små partiklar i storleken 1-100 nanometer, alltså mellan 1 000 och 10 000 gånger mindre än en mänsklig cell.

För att minska spridningen av luftföroreningar och annan oönskad exponering från 3D-filamentskrivare har Kemikalieinspektionen tillsammans med Arbetsmiljöverket sammanställt rekommendationer vid användning hemma och i offentliga lokaler, som skolor och bibliotek.

• Se till att du får installations- och användarinstruktioner på svenska med skrivaren, och följ tillverkarens instruktioner/bruksanvisning noggrant.
• Placera skrivaren i ett välventilerat utrymme och gärna nära en frånluftsventil. Amerikanska myndigheter rekommenderar en fördubblad luftomsättning jämfört med normalt. Undvik att använda skrivaren i ett rum där barn vistas under längre tid, till exempel sovrum eller klassrum.
• En innesluten skrivare med fläkt och filter rekommenderas eftersom den kan minska mängden små partiklar och ångor som släpps ut i luften.
• Vänta 20 minuter innan du öppnar den inneslutande huven för att undvika utsläpp i rummet.
• Använd material som är lämpliga för det föremål som ska skrivas ut och för den skrivare som används. Följ tillverkarens anvisningar.
• Var noga med att kontrollera att material och andra råvaror som ska användas i kontakt med livsmedel är avsedda för detta ändamål.
• Var försiktig med skrivaren, eftersom dess ytor kan vara heta och ha rörliga delar.
• Skrivaren är ingen leksak; låt inte barn leka med den.

Här finner Ni mer information.

Informationen kommer från Kemikalieinspektionen.

För frågor eller information, kontakta Altea AB.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå